טסטים לאבחון אלרגיה למזון ולנשאפים: מדריך מקיף
אלרגיה היא תגובה של מערכת החיסון לחומרים סביבתיים שאינם מזיקים בדרך כלל. תגובה זו יכולה להתבטא במגוון תסמינים, החל מפריחה קלה ועד לתגובה אנפילקטית מסכנת חיים. אבחון מדויק של אלרגיה חיוני לניהול יעיל של המחלה ולשיפור איכות החיים.
סוגי בדיקות לאבחון אלרגיה
קיימים מספר סוגי בדיקות לאבחון אלרגיה למזון ולנשאפים:
- תבחיני עור (Skin Prick Test): בדיקה זו נחשבת למהירה ופשוטה יחסית. במהלך הבדיקה מטפטפים תמיסה המכילה אלרגן חשוד על עור הזרוע או הגב, ודוקרים בעדינות את העור באמצעות מחט קטנה. הופעת אודם ונפיחות באזור הבדיקה מעידה על תגובה אלרגית.
- בדיקות דם (RAST/ImmunoCAP): בדיקות אלו מודדות את רמות הנוגדנים IgE בדם, אשר מיוצרים בתגובה לאלרגנים. רמות גבוהות של IgE מעידות על רגישות לאלרגן ספציפי.
- מבחן תגר (Food Challenge): בדיקה זו מתבצעת במרפאה תחת השגחה רפואית, במהלכה המטופל צורך בהדרגה כמויות קטנות של מזון חשוד. תגובות אלרגיות נצפות במהלך הבדיקה.
- בדיקות מטלית (Patch Test): בדיקה זו משמשת לאבחון אלרגיה למגע (דרמטיטיס ממגע). מטליות המכילות אלרגנים מודבקות על העור למשך 48 שעות, ולאחר מכן נבדקות תגובות אלרגיות.
הכנה לבדיקות אלרגיה
לפני ביצוע בדיקות אלרגיה, חשוב להתייעץ עם רופא אלרגולוג. ייתכן ויהיה צורך להפסיק ליטול תרופות מסוימות (כגון אנטי-היסטמינים) מספר ימים לפני הבדיקה, כדי למנוע השפעה על התוצאות.
פענוח תוצאות
תוצאות בדיקות אלרגיה יש לפענח יחד עם רופא אלרגולוג. תוצאה חיובית מעידה על רגישות לאלרגן ספציפי, אך לא בהכרח על אלרגיה קלינית. לעיתים, תוצאה חיובית תדרוש המשך בירור באמצעות בדיקות נוספות.
חשיבות האבחון
אבחון מדויק של אלרגיה חיוני להימנעות מחשיפה לאלרגנים, לניהול יעיל של תסמינים, ולמניעת תגובות אלרגיות חמורות. במקרים של אלרגיה למזון, אבחון מדויק חיוני למניעת תגובות מסכנות חיים.
טיפול באלרגיה
הטיפול באלרגיה כולל הימנעות מחשיפה לאלרגנים, טיפול תרופתי להקלה על תסמינים, ואימונותרפיה (חיסונים לאלרגיה) במקרים מסוימים.
*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.